24 Νοε 2008

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Δ.Σ. ΑΠΟ 28/11/2007 ΕΩΣ 19/11/2008

Καλησπέρα σε όλους,

Σας καλωσρίζουμε στην τακτική Γ.Σ. των μελών του Σωματείου μας. Μαζευτήκαμε σήμερα στα γραφεία μας όπως κάθε χρόνο για να σας παρουσιάσουμε τις δράσεις του ΔΣ για την περίοδο 28 Νοεμβρίου 2007 έως 19 Νοεμβρίου 2008. Είναι πολύ αισιόδοξο, σε μια τόσο σημαντική διαδικασία για το Σωματείο, να συγκεντρώνονται μαζί παλαιότερα και νεότερα μέλη, για να συζητήσουν για όσα έγιναν και όσα θα ήθελαν να ακολουθήσουν στο κοντικό μέλλον.
Τη χρονιά αυτή, έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που πρωτοστάστησε στη δημιουργία αυτής της Κατασκήνωσης μαζί με τον παπα-Γιώργη Πυρουνάκη, ακούραστος εργάτης μέχρι το τέλος και πηγή έμπνευσης για όλους μας, ο Αντώνης Καλλίτσης. Υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου επί σειρά ετών, πρόεδρος της «Κίνησης για τη Νεότητα», ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν πάντοτε συμπαραστάτης της προσπάθειας μας βοηθώντας με την επιμονή, το μυαλό και τα χέρια του σε όλες τις δράσεις για τη βελτίωση της Κατασκήνωσης.
Στο διάστημα αυτό, ακολουθώντας την πορεία των τελευταίων ετών, έγιναν πολλά νέα πράγματα και προστέθηκαν στη μεγάλη παρέα μας πολλοί νέοι άνθρωποι. Μαζί με του ανθρώπους που έχουν πείρα από το χώρο της Κατασκήνωσης, σταδιακά συμμετέχουν στις πολλαπλές δράσεις μας σε διάφορα επίπεδα: στα παιδαγωγικά προγράμματα του καλοκαιριού, στην αναζήτηση προϊόντων και χρημάτων, στην προώθηση των δράσεων μας, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των τεχνικών έργων.
Σε αναλογία και το ΔΣ, τα τελευταία χρόνια, αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών γενεών που με υπομονή, σύνεση και ανεκτικότητα αφουγκράζεται τις ανάγκες των καιρών και την εμπειρία του παρελθόντος, για να δημιουργεί κάθε καλοκαίρι μια κοινότητα προσώπων διαφορετικών ηλικιών που συνυπάρχουν μαζί με παραδειγματικό τρόπο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίαση του μετά τις εκλογές. και μετά από εισήγηση του Πέτρου Καλλίτση, που πρότεινε να μην είναι Πρόεδρος, ομόφωνα αποφάσισε να συνεχιστεί η ανανέωση σε πρόσωπα και ρόλους και να ενταθεί η προσπάθεια όλων των μελών του ώστε να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν σχεδιαστεί.
Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο τον Γιώργο Α. Πυρουνάκη, Αντιπρόεδρο την Πέπη Βατικιώτη, Γ.Γραμματέα τον Πέτρο Καλλίτση, Ταμία τον Στρατή Πυρουνάκη, Ειδικό Γραμματέα τον Κώστα Μπούτση, Σύμβουλο Δημ. Σχέσεων τον Δημήτρη Φραγκουλάκη και Συμβούλους τους Ρίτα Ζαμπάλου, Πασχάλη Ποδάρα και Κλήμη Πυρουνάκη. Σημαντική ήταν η παρουσία των Τιμολέοντα Χατζηβασιλείου, Αντώνη Πυρουνάκη, Σπήλιου Πέτζα, Δημήτρη Αντωνίου και Τζένης Παπαζιού στις συνεδριάσεις και δράσεις του Δ.Σ.
Πιστεύουμε ότι οι θέσεις στον χώρο μας δεν έχουν σημασία αφού η παρουσία και η συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια δεν καθορίζονται από καρέκλες ή πολυθρόνες.
Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά…

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ και ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το ΘΡΟΪΣΜΑ εκδόθηκε για 11η συνεχή χρονιά, με περισσότερες (32) σελίδες και πλούσια ύλη. Τυπώθηκαν περισσότερα από 2.000 αντίτυπα και διανεμήθηκαν σε περισσότερους από 1700 αποδέκτες.
Το ενημερωτικό δελτίο (newsletter) αποστέλλεται ηλεκτρονικά μια φορά το μήνα σε περισσότερους από 350 ανθρώπους, ενημερώνει και κρατάει μια σταθερή επαφή με εθελοντές και φίλους.
Η ιστοσελίδα μας www.kataskinosi.gr ένα άλλο εργαλείο για τις Δημόσιες Σχέσεις δεν έχει ανανεωθεί ακόμα αλλά υπάρχει και ένα blog, το xaroumenapaidia.blogspot.com στο οποίο μπαίνουν μικρές ειδήσεις και φιλοδοξεί να γίνει μια σελίδα συζήτησης για τις νέες ιδέες που υπάρχουν στο χώρο μας. Στο facebook υπάρχει ένα group φίλων των κατασκηνώσεων με περισσότερα από 150 μέλη.
Στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ, την μηνιαία εφημερίδα της Ελευσίνας, υπάρχει μόνιμη στήλη μας με νέα και ανακοινώσεις που διευκολύνει σημαντικά την επαφή μας με τους φίλους από την Ελευσίνα.
Ο Δημήτρης Αντωνίου με τον Σπήλιο Πέτζα επιμελήθηκαν ένα νέο πολύ καλαίσθητο έντυπο για την προσέλκυση νέων εθελοντών, το οποίο τύπωσε δωρεάν ο Παναγιώτης Μακρυγιάννης. Το έντυπο αυτό μαζί με τα έντυπα “75 χρόνια”, “Μέσα από τα μάτια των παιδιών”, το Θρόισμα, το τρίπτυχο και τις αφίσες χρησιμοποιείται σε εκδηλώσεις ενώ μαζί με υλικό σε ηλεκτρονική μορφή (CD, video) προωθούνται σε υποψήφιους χορηγούς. Γενικά τα τελευταία χρόνια έχουμε εμπλουτίσει σημαντικά τα έντυπα και το υλικό που υποστηρίζει την δράση μας.
Η παρουσία μας στα ΜΜΕ ήταν περιορισμένη. Δόθηκαν κάποιες συνεντεύξεις στον SKAI 100,3, στον ALPHA NEWS 989 και στο Δημοτικό ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου, ενώ στον ΚΟΣΜΟΣ 93,6FM μίλησε με κολακευτικά λόγια για μας ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος.
Η εκδήλωση στην Ελευσίνα για τα Δικαιώματα του παιδιού, καλύφθηκε με πολύ ωραίο τρόπο από την εκπομπή «Παρέα στις 7» από κανάλι PRISMA TV της ΕΤ.
Γεγονός είναι ότι πολλοί μας ξέρουν πια σαν μια οργάνωση που βασίζεται και έχει πολλούς εθελοντές και κάνει εξαιρετική δουλειά για τα παιδιά. Αυτό μας διευκολύνει στις προσπάθειές μας για την εξεύρεση χρημάτων ή την επιλογή μας στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Συνεχίζουμε να έχουμε καλή συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ελευσίνας αλλά με την Νομαρχία Δυτικής Αττικής και την Πυροσβεστική δυσκολευόμαστε πολύ ακόμα. Η Νομαρχία δεν μας χορήγησε άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης λόγω της Πυροσβεστικής.
Το νέο ΔΣ έχει πολλά να κάνει για την μόνιμη άδεια που θα δοθεί αν καλυφθούν οι απαιτήσεις του νέου Νόμου, αν βέβαια αυτός εφαρμοστεί.
Η winlife Visa της Τράπεζας Πειραιώς απέδωσε μικρά ποσά όπως και το online σύστημα χορηγίας της Τράπεζας αλλά αυξήθηκαν σημαντικά οι ανώνυμες καταθέσεις στις Τράπεζες. Η Alpha Bank μας επέλεξε για να είμαστε μαζί με άλλες Οργανώσεις στην νέα Υπηρεσία που οργανώνει από το 2009 για on line παροχές ή χορηγίες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Μέσα από τα μάτια των παιδιών» που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Απασχόλησης και σε συνεργασία με τους Δήμους Ελευσίνας και Μάνδρας, έγιναν στην Ελευσίνα από 19 έως και 23 Δεκεμβρίου 2007.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πολλοί σημαντικοί φίλοι και ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γ.Αμπατζόγλου και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Ελευσίνας Γ.Καμπάνης, ο Συνήγορος του Παιδιού Γ.Μόσχος και ο Πρόεδρος του ΕΟΣ Ελευσίνας Δ.Γεωργούλης. Μίλησαν οι Γ.Αμπατζόγλου, Π.Καλλίτσης, Γ.Μόσχος, Δ.Μοσχονάς και Μ.Λιωνή-Πυρουνάκη.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η Έκθεση Φωτογραφίας του Διονύση Μοσχονά με τις εντυπωσιακές και ευαίσθητες εικόνες από την Κατασκήνωση του 2007, το οπτικοακουστικό υλικό από τους Ομίλους δημιουργικών απασχολήσεων με τα video που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Αντωνίου, το έντυπο με τίτλο «Τα Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα και τα Δικαιώματα του Παιδιού» και οι αφίσες με τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Γεγονός είναι πως έχασαν όσοι δεν παρακολούθησαν τις πλούσιες και καλά οργανωμένες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με ευθύνη του Αντώνη Καλλίτση, της Βάγιας Βαλογιάννη και του Δ.Σ. και πραγματοποιήθηκαν με την ουσιαστική βοήθεια πολλών εθελοντών.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η προσέλευση του κόσμου και των φίλων μας ήταν πολύ μικρότερη από τις προσδοκίες και την ποιότητα της δουλειάς που έγινε για να οργανωθεί η εκδήλωση.

Τα Χαρούμενα Παιδιά-Νιάτα και τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πολλά έγιναν από τις κατασκηνώσεις για τα δικαιώματα του Παιδιού. Τον Δεκέμβριο τυπώθηκε και κυκλοφόρησε ένα 16σέλιδο έντυπο στο οποίο περιέχονται πολλές πληροφορίες για τα δικαιώματα του παιδιού, τα Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα και το πρόγραμμα «Μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Τα κείμενα είναι των Γιώργου Μόσχου, Συνήγορου του Παιδιού και των Πέτρου Καλλίτση, Αντώνη Μ.Καλλίτση, Ειρήνης Νούσα, Κατερίνας Μαρινάκη, Μαρίας Σπάτουλα, Τζένης Παπαζιού, Γιώργου Πυρουνάκη, Αντώνη Καλλίτση, Βάγιας Βαλογιάννη και Αγγελικής Γαβαλά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν οι Δημήτρης Αντωνίου και Σπήλιος Πέτζας.
Ανάμεσα στις ΜΚΟ που καλεί ο Συνήγορος του Παιδιού για την προώθηση των δικαιωμάτων του Παιδιού είμαστε πλέον και εμείς, ενώ 22 και 23 Νοεμβρίου θα έχουμε δικό μας stand στην σχετική εκδήλωση που διοργανώνεται. Τέλος το Σωματείο μας είναι μέλος του δικτύου για την «καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα παιδιά» ενώ συμμετέχει ενεργά στο Διεθνές κίνημα «Συμμαχία κατά της φτώχειας»
Η προσπάθεια για τα δικαιώματα του παιδιού συνεχίστηκε με το πρόγραμμα «Μαθαίνοντας στα παιδιά τα δικαιώματά τους» που εγκρίθηκε από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και επιχορηγήθηκε με το ποσό των 8.000€.

Έκθεση Προσφοράς Καλλιτεχνών

Η 19η Έκθεση προσφοράς έργων Τέχνης και Λόγου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Ν.Γύζης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου 2008 με τον κύριο όγκο της δουλειάς να πέφτει στον Στρατή Πυρουνάκη, ενώ στο στήσιμο της έκθεσης βοήθησε σημαντικά η φίλη Μάριελ Παπαβασιλείου. Την ανανεωμένη αφίσα της 19ης Έκθεσης επιμελήθηκε ο Δημήτρης Φραγκουλάκης.
Παρουσιάστηκαν 116 έργα 88 ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών που απέσπασαν τον θαυμασμό των επισκεπτών της Έκθεσης και πολλά βιβλία που προσέφεραν εννέα γνωστοί εκδοτικοί οίκοι. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν έργα των Βακιρτζή, Μόραλη, Φασιανού, Βαρλάμου, Θεοδωρόπουλου, Χατζημιχάλη, Μπότσογλου, Αντωνακάκη και πολλών αξιόλογων νεότερων καλλιτεχνών.
Στα εγκαίνια της Έκθεσης ήταν παρόντες πολλοί καλλιτέχνες που χάρηκαν ιδιαίτερα με την παρουσίαση της δουλειάς τους και την ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατούσε ενώ πολλοί πέρασαν και τις επόμενες μέρες και αρκετοί από αυτούς κάτι αγόρασαν.
Η οικονομική επιτυχία της Έκθεσης ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και συνέβαλε στην κάλυψη των εξόδων της κατασκήνωσης.

7η Γιορτή Εθελοντισμού

Τα Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα συμμετείχαν και στην 7η Γιορτή Εθελοντισμού που έγινε το Σάββατο 17 Μαΐου 2008 στον Πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.
Στην Γιορτή, η οποία τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και έγινε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, συμμετείχαν με περίπτερα και άλλες 50 Οργανώσεις, ενώ η διοργάνωση έκλεισε με συναυλία του Βασίλη Λέκκα.
Πολλοί νέοι εθελοντές με συντονιστές τους Γιώργο Πυρουνάκη και Τζένη Παπαζιού, βοήθησαν στο στήσιμο του περίπτερου και τις βάρδιες αλλά ο κόσμος που επισκέφθηκε την εκδήλωση δεν ήταν και πάρα πολύς.

ΠΙΤΑ, ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ και ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Στις 9 Φεβρουαρίου 2008 έγινε η κοπή της πίτας στην Κατασκήνωση. Η νέα κουζίνα προστάτευσε από τη βροχή και το χιονόνερο τους 50 θαρραλέους που έφτασαν εκεί και απόλαυσαν τον Λεωνίδα Βιδάλη με την κιθάρα του.
Η συνεστίαση άλλαξε πάλι τόπο. Έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2008 στο κέντρο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ στην Ελευσίνα. Παραβρέθηκαν περισσότεροι από 300 φίλοι και ανάμεσά τους η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Δήμαρχος Δερβενοχωρίων Κλεάνθης Παναγιωτίδης, οι Αντιδήμαρχοι Ελευσίνας Γαβριήλ Καμπάνης και Γιώργος Τσουκαλάς και ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαντώνης.
Ήταν μια εξαιρετική βραδιά με τους φίλους να συζητούν, να ενημερώνονται για τα σχέδια που έχουμε για τις κατασκηνώσεις, να τραγουδούν και να χορεύουν υπό τους ήχους μιας θαυμάσιας 4μελούς κομπανίας και του Λεωνίδα Βιδάλη.
Το καλοκαίρι περισσότεροι από 150 φίλοι συγκεντρώθηκαν στη Γιορτή των Φίλων στην Κατασκήνωση, γεύτηκαν το δείπνο που ετοίμασε ο κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο chef μας, και είδαν εθελοντές και παιδιά σε πλήρη δράση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Τα έσοδά μας ήταν συνολικά 121.453,23€ λιγότερα δηλαδή από το 2007 (203.340,60€) όταν κατασκευάσαμε την κουζίνα, αλλά πολύ περισσότερα από το 2006 (76.870€) και το 2005 (86.200€). Είναι γεγονός πια ότι όταν προγραμματίζουμε -αλλά και εκτελούμε- έργα, μεγάλοι χορηγοί συνεισφέρουν μεγάλα ποσά. Πολλή σημαντική ήταν και φέτος η προσφορά του Κωνσταντίνου Περατικού, που μας χορήγησε 33.500€.
Ο άλλος μεγάλος μας χορηγός είναι η ΒΙΒΕΧΡΩΜ που χάρις στον Πασχάλη Ποδάρα προσέφερε και φέτος 10.000€. Η Γ.Γ.Ν.Γ ενέκρινε την πρότασή που επιμελήθηκαν ο Πέτρος και ο Αντώνης Καλλίτσης και την επιχορήγησε με 8.000€ ενώ προστέθηκαν και οι άλλες 5.500€ που επέστρεψε ο Σπήλιος Πέτζας από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης.
Το Λαχείο πήγε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά (17.232€) όπως και η Συνεστίαση 2961€) αλλά και η Έκθεση Προσφοράς (13.312€)
Οι χρηματικές χορηγίες από ιδιώτες (23.600€) περιλαμβάνουν τις 3.000€ που μας κληροδότησε ο κ. Αντώνης Καλλίτσης και άλλα τόσα από τις δωρεές στην μνήμη του. Ωραία και χαρούμενη ήταν οι ιδέα που είχαν φίλοι του Σπήλιου Πέτζα να συγκεντρωθούν χρήματα στη βάφτιση του γιού τους (περισσότερα από 2.600€) ενώ με τις επιταγές του περιοδικού μαζεύτηκαν 2.100€.
Μένει να εισπραχτούν τα 12.000€, η τελευταία δόση από το πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης, για τα οποία έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα έξοδά μας, ανήλθαν στα 139.261,30€, λιγότερα βέβαια από τα 207.000€ που ξοδεύτηκαν πέρσι. Δαπανήθηκαν περισσότερα από 50.000€ για τα τεχνικά έργα που θα αναφέρουμε πιο κάτω, ενώ 19.000€ ήταν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για μισθούς και εργοδοτικές εισφορές στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης.
Για τις εκδηλώσεις (Ελευσίνα, Έκθεση, κλπ) που οργανώσαμε, και τις άλλες δραστηριότητες που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τις Δημόσιες σχέσεις (περιοδικό, έντυπα, αφίσες κλπ) δαπανήθηκαν 15.000€.
Τα άλλα γενικά μας έξοδα ήταν 12.000ε από τα οποία τα 3000€ ήταν τα έξοδα των αυτοκινήτων (κυρίως η επισκευή του VW) και 5.400€ τα ενοίκια.
Το κόστος λειτουργίας της κατασκήνωσης ήταν 40.000€, δηλαδή περισσότερα από πέρσι (34.000€) παρά το γεγονός ότι και εφέτος υπήρχαν πολλές προσφορές χάρις στις προσπάθειες της Τζένης Παπαζιού, της Πέπης Βατικιώτη και της Βάγιας Βαλογιάννη.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ζωής στην κατασκήνωση ανέβηκε στα 182€ ανά ημέρα (από 170€) για όλη την περίοδο, δηλαδή 8,5€ την ημέρα για τους 210 ανθρώπους που έζησαν εκεί.
Για την επόμενη κατασκήνωση θα χρειαστούμε 45.000€ για την λειτουργία της κατασκήνωσης και άλλες 25.000€ για τα πάγια έξοδά μας. Πρέπει δηλαδή, χωρίς τα τεχνικά έργα, να υπολογίζουμε ότι για κάθε ένα από τα 140 παιδιά που θα φιλοξενηθούν πρέπει να συγκεντρώνουμε 500€.
Στο Ταμείο μας έχουμε αυτή τη στιγμή 65.057,34€ λιγότερα από πέρσι την ίδια εποχή αλλά αρκετά για να προγραμματίσουμε ορισμένα τεχνικά έργα και κάποιες επιπλέον δραστηριότητες.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Μετά την ανέγερση της κουζίνας το 2007 και τούτη τη χρονιά έγιναν πολλά για την βελτίωση των εγκαταστάσεων μας στον Πατέρα.
Για την προστασία του περιβάλλοντος εγκαταστάθηκε βιολογικός καθαρισμός λυμάτων, ένα έργο που μελετήθηκε, κατασκευάστηκε και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Κώστια Αλεξανδρίδη. Τα επεξεργασμένα απόβλητα ποτίζουν πλέον τον νέο μας βοτανόκηπο.
Κατασκευάστηκε νέο συγκρότημα WC/douches για τα μικρά αγόρια, έγιναν πέτρινες προσόψεις σε 6 σκηνές και βιομηχανικά δάπεδα σε άλλες 6 σκηνές και την μικρή οκταγωνική τραπεζαρία, ώστε να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά.
Μετά την ολοκλήρωση της αντιπυρικής ζώνης κατασκευάστηκε νέα μεταλλική πύλη εισόδου και έγινε επέκταση του δικτύου πυρόσβεσης μέχρι την είσοδο της κατασκήνωσης.
Στο θέατρο κατασκευάστηκε μια ακόμα νέα πέτρινη κερκίδα και ο εξοπλισμός του εμπλουτίστηκε με φώτα, μικρόφωνα όπως και δυο επαγγελματικές κονσόλες (μία ήχου και μία φωτισμού) που προσφέρθηκαν από τον Νίκο Καριώτη.
Η κουζίνα, που εξοπλίστηκε με ανοξείδωτο βραστήρα 150 λίτρων, καινούριο petrogaz, grill, μαντεμένιες πλάκες, καφετιέρα για γαλλικό καφέ και μια βιομηχανική συσκευή σφουγγαρίσματος, προκάλεσε το θαυμασμό ακόμα και της κάπως απαιτητικής επιτροπής της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής.
Το πρόβλημα με την βαμβακίαση δεν λύθηκε αφού και οι νέες μας προσπάθειες δεν ήταν επιτυχημένες. Συνεχίστηκε όμως ο καθαρισμός του δάσους, φυτεύτηκαν καρυδιές και βελανιδιές και δημιουργήθηκε ο βοτανόκηπος στο πρανές του βωμού, με φροντίδα του Σπήλιου Πέτζα.
Κατασκευάστηκαν ακόμα διάδρομοι επικοινωνίας της κουζίνας με το υπόγειό της, πλαίσια με ελαιόπανα για να κρύβουν τους 8 κάδους απορριμμάτων που είχαμε και προμηθευτήκαμε 15 κρεβάτια με στρώματα, προσφορά της Ζήνας Κάργα.
Για όλα τα παραπάνω έργα, που έγιναν με φροντίδα των Αντώνη Πυρουνάκη, Πέτρου Καλλίτση Στρατή Πυρουνάκη και πολλών εθελοντών, δαπανήθηκαν 50.000€, ενώ περίπου 20.000€ ήταν η αξία όσων μας προσφέρθηκαν.
Πολλά μένουν να γίνουν με σημαντικότερα την καινούρια μεγάλη τραπεζαρία, για την οποία έχει γίνει η μελέτη από την Ντίνα Καλαμίτση και τον Φοίβο Καλλίτση, και την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των δαπέδων των σκηνών συνολικού προϋπολογισμού 30.000€.
Ακόμα πρέπει να επισκευαστεί η στέγη του φαρμακείου και η σκηνή του θεάτρου, να γίνουν διάδρομοι με πλακάκια από τις τουαλέτες προς τις σκηνές, να βελτιωθούν τα ντους των κοριτσιών και να κατασκευαστεί μια βαλβίδα για την σφαιροβολία.
Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της βαμβακίασης, το αραίωμα του δάσους, την δενδροφύτευση και την επέκταση του βοτανόκηπου.
Αν όλα πηγαίνουν καλά με τα οικονομικά, πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το θέμα των νέων γραφείων. Προς το παρόν λύθηκε το πρόβλημα με την ιδιοκτησία του κτιρίου αλλά πέρα από αυτό μας χρειάζεται απόλυτα ένας χώρος στο Κέντρο της Αθήνας για Γραφεία αλλά και για πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά και τους εθελοντές.

ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Η επιμόρφωση, που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για όλους, μικρούς και μεγαλύτερους, μελετήθηκε και οργανώθηκε από τις επιστημονικές μας συμβούλους Μαρία Πυρουνάκη-Λιωνή και Μαρία Σπάτουλα με τη συμβολή του Πέτρου Καλλίτση και της Μάρθας Δελή.
Για τα πολύ νέα στελέχη, δηλαδή αυτά που ήρθαν για πρώτη ή/και δεύτερη φορά, πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο στα τέλη Ιουνίου με τέσσερις θεματικές ενότητες.
Για όλους τους άλλους, έγιναν τρία 3ωρα σεμινάρια μέσα στο Πάσχα. Τα σεμινάρια έγιναν αφού, στην πρώτη εισαγωγική συνάντηση, δήλωσαν συμμετοχή περισσότερα από 12 άτομα, αριθμός που είχε τεθεί ως όρος για να υλοποιηθούν τα σεμινάρια.
Η συμμετοχή στα σεμινάρια ήταν μεγαλύτερη από προηγούμενες χρονιές και οι εθελοντές ευχαριστημένοι από την ποιότητά τους. Τα περισσότερα στελέχη ζήτησαν, στον απολογισμό της φετινής κατασκήνωσης, περισσότερα σεμινάρια την επόμενη χρονιά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ SCI

Η επιτυχημένη συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση εθελοντών SCI συνεχίστηκε με συντονιστές τους Σπήλιο Πέτζα και Δημήτρη Αντωνίου. Για 6η χρονιά ήρθαν εθελοντές από το εξωτερικό και το καλοκαίρι ήταν μαζί μας 13 εθελοντές από διάφορες χώρες (Ρωσία, Τσεχία, Λίβανο, Πολωνία, Σλοβακία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ιρλανδία) ενώ άλλοι δύο, από Βέλγιο και Πολωνία, ήρθαν για 2η χρονιά, αυτή τη φορά όμως σαν εθελοντές της Κατασκήνωσης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η συνεργασία με τους φορείς υποδοχής παιδιών συνεχίστηκε και την χρονιά αυτή με ευθύνη της Αγγελικής Γαβαλά και της Μαρίας Σπάτουλα. Στην κατασκήνωση φιλοξενήθηκαν παιδιά από την Φιλική Φωλιά Ελευσίνας (34) παιδιά από την Ελευσίνα που έρχονται στην Κατασκήνωση (64). Ακόμα φιλοξενήθηκαν παιδιά που προτάθηκαν από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων Ελευσίνας (5) και Ν.Λιοσίων (1) και του Νοσοκομείου Αγ.Σάββας (3) αλλά και από ΜΚΟ όπως το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (5), οι Φίλοι του Παιδιού (4), τα Χωριά SOS (2), το Ζάννειο Ορφανοτροφείο (11), την Παιδόπολη Αγ.Βαρβάρα (3) και τον Ξενώνα Συλλόγου Μέριμνας Ανηλίκων (2).
Ειδικά για την συνεργασία με το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας το ΔΣ στο σύνολό του, αλλά και κάθε μέλος του ξεχωριστά, έχουν αποδείξει τα 15 τελευταία χρόνια έμπρακτα την πολύ μεγάλη διάθεση συνεργασίας.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 2008

Προκατασκηνωτική 4-6 Ιουλίου 2008
Κατασκήνωση 7 έως 27 Ιουλίου 2008
Μετακατασκηνωτική 28- 30 Ιουλίου 2008
Κοινότητες: 5
Ομάδες: 15
Παιδιά 134
Σύνολο Εθελοντών: 64
Ομαδάρχες: 30
Εθελοντές στη Κουζίνα: 21
Επιτελείο: 13
Σύνολο μονίμων: 64
Στελέχη part time: 15

Η φετινή κατασκήνωση ήταν η 56η κατασκήνωση από τότε που ο π.Πυρουνάκης και οι συνεργάτες του οργάνωσαν τις πρώτες κατασκηνώσεις στον Πατέρα. Από το 1952 μέχρι σήμερα περισσότερα από 4900 παιδιά, τα περισσότερα κάτοικοι της Ελευσίνας, έχουν φιλοξενηθεί στην κατασκήνωση. Διευθυντής της για μια ακόμα χρονιά ήταν ο Πέτρος Καλλίτσης με Υποδιευθυντές τους Αντώνη Πυρουνάκη, Μαρία Σπάτουλα και Μάρθα Δελή.
Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ξέχασαν τα προβλήματά τους και έζησαν για 21 μέρες σε μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις που αφορούν το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικογενειακή ή την οικονομική κατάσταση. Έζησαν χαρούμενα σε μια κοινωνία οργανωμένη που τους έδωσε τις ευκαιρίες να ανακαλύψουν και να αναδείξουν ταλέντα και δεξιότητες στις Τέχνες και τον Αθλητισμό.

Παιδιά:

Φιλοξενήθηκαν 134 παιδιά, από 16 διαφορετικούς τόπους καταγωγής ((Ελλάδα, Κένυα, Αιθιοπία, Βουλγαρία, Αλβανία, Μολδαβία, Πολωνία, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Βενεζουέλα, Σαουδική Αραβία, Κουρδιστάν, Γεωργία, Ουκρανία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν) φιλοξενήθηκαν δωρεάν στην κατασκήνωση. Τα περισσότερα από αυτά ήταν αγόρια (82) και τα λιγότερα κορίτσια (52) γεγονός που μας ανάγκασε να έχουμε 9 ομάδες αγοριών και μόνο 6 ομάδες κοριτσιών.
Το 40% (61 στα 134) των παιδιών (κυρίως τα αγόρια) κατάγονται από άλλες χώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν ομάδες με έντονη την παρουσία παιδιών μιας εθνικότητας που δημιούργησε προβλήματα. Είχαμε 30 παιδιά 6-9 ετών, 53 παιδιά της προεφηβικής ηλικίας (10-12 ετών) και 51 έφηβους (13-15 ετών) ενώ τα παιδιά που ήρθαν για πρώτη φορά στην Κατασκήνωση ήταν 55, περισσότερα από το 1/3.
Μόνο τα 85 από τα παιδιά ζουν και με τους δυο γονείς τους, ενώ τα υπόλοιπα με τον ένα γονιό, με πατριό ή μητριά, ή χωρίς τους γονείς τους.
Οι δυσκολίες με τα παιδιά ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Ειδικά κάποια από τα παιδιά από ιδρύματα ήταν πολύ δύσκολα και χρειάστηκε προσεκτική και σε πολλά επίπεδα, προσέγγιση. Αυτό που έγινε κατανοητό σε όλους είναι ότι και άλλα τέτοια παιδιά θα έρθουν τα επόμενα χρόνια και η κατασκήνωση θα πρέπει να είναι έτοιμη και να έχει λύσεις για τα προβλήματα που θα δημιουργούν τα παιδιά αυτά. Γιατί η εύκολη λύση του να μην πάρουμε τα παιδιά αυτά ή να τα διώξουμε από την κατασκήνωση είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνει αφού η κατασκήνωση γίνεται πιο πολύ για παιδιά με τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Χρειάζεται να ξέρουμε περισσότερα για κάθε παιδί, να ξέρουμε καλύτερα τα ίδια τα παιδιά, να έχουμε εκπαιδευμένους ομαδάρχες αλλά και ανθρώπους με ειδικές γνώσεις και πείρα στο επιτελείο.

Πρόγραμμα:

Δεν υπήρξαν αλλαγές στις βασικές ώρες του προγράμματος. Νέες και παλιές ιδέες ωσμώθηκαν και δημιούργησαν τις πετυχημένες ώρες της Ψυχαγωγίας και της Χειροτεχνίας.
Λειτούργησαν 13 Όμιλοι από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν καλά προετοιμασμένα προγράμματα. Και αυτό φάνηκε στην παρουσίαση της δουλειάς τους. Σε κάποιους δεν είχε δοθεί μεγάλη προσοχή και υπήρξαν προβλήματα.
Η ώρα Αθλητισμού και η Γυμναστική θα ήταν πολύ καλύτερες αν και στους τομείς αυτούς βρίσκαμε ειδικευμένα στελέχη.
Η κατασκήνωση από τις πρώτες μέρες είναι καθαρή και τακτοποιημένη αφού τα χέρια είναι πολλά και οι δουλειές σχετικά λίγες.
Η ώρα ομάδων λειτούργησε στις περισσότερες ομάδες καλά. Εκείνο που μερικές φορές λείπει την ώρα αυτή είναι η γνώση ή ο προσδιορισμός του τι ταιριάζει περισσότερο να γίνει την κάθε μέρα.

Εθελοντές

Το 2008 ήταν μια χρονιά με μεγάλη προσφορά εθελοντών. Η κατασκήνωση λειτούργησε χάρη στην παρουσία 79 ανθρώπων που διέθεσαν μέρος ή/και όλες τις διακοπές τους για να είναι στην κατασκήνωση με τα παιδιά και τους άλλους εθελοντές.
Έγινε μεγάλη ανανέωση σε επίπεδο ομαδαρχών αφού οι 13 από τους 30 ήταν ομαδάρχες για πρώτη φορά. Οι 6 από αυτούς ήταν για πολλά χρόνια στην κατασκήνωση σαν παιδιά.
Ανανέωση έγινε και σε επίπεδο επιτελείου. Από τους παλιούς ομαδάρχες οι 9 άλλαξαν ρόλους και ανέλαβαν ένα ρόλο που αφορούσε υποστηρικτικές δουλειές και παράλληλα ένα ρόλο που αφορούσε τους τομείς του προγράμματος.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι και άλλοι ήθελαν να είναι στην κατασκήνωση αλλά δεν ήταν δυνατόν γιατί είτε δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έχουμε θεσπίσει είτε δεν υπήρχαν θέσεις κενές στους υφιστάμενους ρόλους.
Οι ξένοι εθελοντές της SCI ήταν 11, δύο ακόμα μας βρήκαν μόνοι τους και άλλοι δύο ξαναήρθαν στην κατασκήνωση για 2η φορά αλλά όχι μέσω SCI. Και οι ξένοι εθελοντές είναι ενθουσιασμένοι με όλο αυτό που γίνεται στην κατασκήνωση και φεύγοντας δηλώνουν ότι θα ξανάρθουν.
Από τους 79 εθελοντές οι 64 ήταν όλη την περίοδο στην κατασκήνωση ενώ οι άλλοι 15 για μικρότερο διάστημα.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι όσοι ήταν στην κατασκήνωση ήρθαν με διάθεση να βοηθήσουν και για αυτό όλα λειτούργησαν πολύ καλά. Το νέο σχήμα στην κουζίνα ήταν αποδοτικό αφού και όσοι δεν πολυήθελαν την αλλαγή του ρόλου τους δούλεψαν καλά. Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ των εθελοντών ήταν από αρμονικές έως πολύ φιλικές.

Η κατασκήνωση, ένα παγκόσμιο χωριό με περισσότερους από 200 κατοίκους, είναι ένα περίπλοκο ανθρώπινο σύστημα με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, πολλούς παράλληλους ή συμπληρωματικούς ρόλους και δεκάδες ανθρώπινες σχέσεις. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκονται όλα σε μια αρμονική συσχέτιση και είναι πολύ εύκολο να καταρρεύσει το σύστημα ειδικά σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Όμως για μια ακόμα χρονιά τα πράγματα πήγαν πολύ καλά.
Οι πολλοί νέοι άνθρωποι που ήρθαν στην κατασκήνωση χρειάζονται εκπαίδευση και επιμόρφωση, χρειάζονται δραστηριότητες τον χειμώνα, χρειάζονται ευκαιρίες για να βρίσκονται μαζί. Το νέο Δ.Σ. πρέπει να σκεφθεί και να αποφασίσει να κάνει πολλά βήματα στην κατεύθυνση αυτή γιατί αν η καινούρια φουρνιά ενσωματωθεί με τους παλιούς θα είναι λυμένο το πρόβλημα των στελεχών της κατασκήνωσης για τα επόμενα χρόνια.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η περσινή χρονιά ήταν γεμάτη από εκδηλώσεις και δραστηριότητες που ήδη αναφέρθηκαν, όμως η διάθεση ειδικά των νεότερων στελεχών για δράσεις είναι μεγάλη και χρειάζεται να οργανωθούν περισσότερα πράγματα.
Οι δραστηριότητες με συμμετοχή των εθελοντών, που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, είναι τα ακόλουθα:
Περιοδικό: Υπάρχει ένας πυρήνας 10 ατόμων που κάνει την περισσότερη δουλειά και μόνο περιστασιακά βοηθούν μερικοί ακόμα.
Συναντήσεις της Παρασκευής: Με πρωτοβουλία της Χρύσας Βαμβακά ξεκίνησαν πάλι να γίνονται δράσεις για τους νέους στα γραφεία μας, όπως προβολές ταινιών, επιτραπέζια παιχνίδια, κ.α.
Δράσεις με παιδιά: Την περασμένη άνοιξη, αλλά και φέτος το φθινόπωρο, πραγματοποιούνται δράσεις για παιδιά, με ψυχαγωγικά προγράμματα και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, σε συνεργασία κυρίως με τους φορείς των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται στην Κατασκήνωση. Την οργάνωση των δράσεων αυτών έχουν αναλάβει οι Παύλος Γουναλάκης, Χρυσή Σ. Πυρουνάκη και Στέλιος Γαβαλάς.
Εκδρομές-Ορειβασίες: Έγινε η εξόρμηση στον Κιθαιρώνα και ήδη είναι προγραμματισμένη μια ακόμα στις 29-30 Νοεμβρίου, αφού ο ΕΟΣ Ελευσίνας όπως πάντα μας το παραχώρησε το καταφύγιο του.
Πρόγραμμα Υπουργείου Απασχόλησης: Υλοποιήθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του παρά την πολλή γραφειοκρατική δουλειά που είχε. Ο Αντώνης Καλλίτσης με τον Κώστα Μπούτση έτρεξαν με μεγάλη επιτυχία το διαδικαστικό και λογιστικό μέρος για το πρόγραμμα, που είχε συνολικό ύψος 60.000€.

Μια ακόμα δημιουργική περίοδος πέρασε και πολλές ακόμα έπονται. Δυσκολίες υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές. Η καθημερινότητα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο καθιστά όλο και πιο πολύ την Κατασκήνωση ανάγκη για όλο και περισσότερα παιδιά, διέξοδο για ακόμα περισσότερους νέους. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί μέσα από διάφορους ρόλους και δράσεις να βοηθήσουμε στη συνέχεια αυτού του έργου.
Από τη θέση μας μπορεί να μην γνωρίζαμε εξαρχής αν οι αποφάσεις μας θα οδηγήσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε συνολικά και ατομικά τις ευθύνες μας. Αν υπάρχουν ιδέες, όρεξη για πράξεις, λιγότερη έννοια για το τι κάνουν οι άλλοι και περισσότερη για το τι κάνω εγώ, τότε θα μπορέσουμε όλοι μαζί να καταφέρουμε πολλά σε αυτό το χώρο. Βασικό στοιχείο της επιτυχίας είναι η καλή διάθεση και το θετικό κλίμα σε κάθε δραστηριότητα μας.
Η ανανέωση που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια σε όλα τα επίπεδα, συνεχίστηκε με την ανάληψη ρόλων μεγαλύτερης ευθύνης από νεότερα μέλη και μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω με τη συμμετοχή στο ΔΣ κι άλλων νέων ανθρώπων. Το όραμα υπάρχει, αυτό που χρειάζεται είναι η συμμετοχή περισσότερων στα δρώμενα. Οι συνεδριάσεις του ΔΣ όλα αυτά τα χρόνια είναι ανοικτές για όλους. Όσοι έχουν παραστεί σε αυτά έχουν διαπιστώσει τη δημοκρατικότητα και την ανοικτότητα στο διαφορετικό. Αυτό είναι ένα κεκτημένο που πρέπει να διατηρηθεί για να εξασφαλιστεί η διάρκεια και η ποιότητα του έργου. Μόνο μέσα από την αποδοχή του νέου από το παλιό και την εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που έχουν δείξει έμπρακτα την αξία τους, ο χώρος αυτός θα προχωράει προς το καλύτερο.
Σας αγαπάμε και σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ.Σ. ΤΗΣ 19ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: