6 Ιουν 2008

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Περιοδικό Θρόϊσμα

Το περιοδικό μας, το ΘΡΟΪΣΜΑ κυκλοφόρησε για 11η χρονιά και απεστάλη σε περισσότερους από 1500 φίλους, καλλιτέχνες, χορηγούς και εθελοντές, παλιούς και νεότερους.

Πλούσιο σε ύλη περιλαμβάνει άρθρα για τον κινηματογράφο, το βιβλίο, το θέατρο, την ζωγραφική και την φωτογραφία αλλά και πολλές αναφορές στην δράση των 80 ενεργών εθελοντών μας.

Στο Θρόισμα μιλούν η Κάρμεν Ρουγγέρη και τέσσερις συγγραφείς παιδικού βιβλίου, παρουσιάζεται η δουλειά της ζωγράφου Ειρήνης Γκόνου και του φωτογράφου Διονύση Μοσχονά ενώ σκιαγραφείται η πλούσια δράση του κ.Αντώνη Καλλίτση.

Ο αναγνώστης μέσα από τις φωτογραφίες και τα κείμενα διαπιστώνει τη προσπάθεια που κάνουμε για τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και την εθελοντική, αλλά όχι ερασιτεχνική, δουλειά που γίνεται για τα 140 παιδιά που φιλοξενούνται δωρεάν στις κατασκηνώσεις.

Αν κάποιοι δεν πήραν το τεύχος ας επικοινωνήσουν με τα Γραφεία.

Η Συντακτική Επιτροπή περιμένει τις απόψεις και άλλων αναγνωστών για το τεύχος αυτό.

7η Γιορτή Εθελοντισμού

Τα Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα συμμετείχαν, μαζί με άλλες 50 οργανώσεις, στην 7η Γιορτή Εθελοντισμού που έγινε το Σάββατο 17 Μαΐου 2008 στον Πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.

Από το περίπτερό μας πέρασαν αρκετοί επισκέπτες, κι ανάμεσά τους ο Πρόεδρος του ΟΝΑ του Δήμου Αθηναίων Βασίλης Κικίλιας, ενημερώθηκαν για τις δράσεις μας και συζήτησαν με τους εθελοντές μας που ήταν όλη την ημέρα εκεί.

Στην επικοινωνία μας με τους νέους βοήθησε σημαντικό ένα πολύ ωραίο φυλλάδιο που δημιούργησαν οι Δημήτρης Αντωνίου, Σπήλιος Πέτζας και Πέτρος Καλλίτσης.

Λαχείο-Χορηγίες

Η κλήρωση του Λαχείου 2008 πλησιάζει και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όλων να διατεθούν όλοι οι Λαχνοί αφού από τα έσοδα του Λαχείου θα καλυφθούν πολλά από τα έξοδα της φετινής κατασκήνωσης. Η κλήρωση θα γίνει την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008 και κάθε λαχνός κοστίζει 2€. Για να πάρετε λαχνούς επικοινωνήστε με κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ. ή με τα γραφεία μας 9-3 καθημερινά.

Κάποιες από τις εταιρείες στις οποίες απευθυνθήκαμε, ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκλησή μας για χρήματα, τρόφιμα, υλικά και εξοπλισμό. Με τις τιμές να εκτινάσσονται οι προσφορές είναι αναγκαίες περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες γάλακτος, κρέατος, ελαιόλαδου, εξοπλισμό για την κουζίνα (βραστήρας, συσκευή πλυσίματος δαπέδου κλπ) και πολλά άλλα.

Αν έχετε γνωστούς σε εταιρείες που μπορεί να γίνουν χορηγοί επικοινωνήστε με την Τζένη Παπαζιού ή την Βάγια Βαλογιάννη στα γραφεία μας για να στείλουμε, στις εταιρείες αυτές, πληροφοριακό υλικό για μας.

Εγγραφές παιδιών

Οι εγγραφές των παιδιών για την φετινή κατασκηνωτική περίοδο θα γίνουν από 2 έως 20 Ιουνίου 2008.

Τα παιδιά που μένουν στην Δυτική Αττική (Ελευσίνα, Μάνδρα κλπ) θα γραφτούν στο Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας (Περικλέους 13, Ελευσίνα) από την Κοινωνική Λειτουργό κ. Αγγελική Γαβαλά από Δευτέρα έως Παρασκευή 4-6 το απόγευμα.

Τα παιδιά που μένουν στο Λεκανοπέδιο (Αθήνα, Πειραιά κλπ) θα γραφτούν στα Γραφεία των Κατασκηνώσεων (Σταδίου 28, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα) από την Παιδαγωγό-Εμψυχώτρια κ.Μαρία Σπάτουλα κάθε Τρίτη και Πέμπτη 6.30-8.30 το απόγευμα.

Για να γραφτεί ένα παιδί πρέπει ένας γονιός ή κηδεμόνας να προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και να συμπληρώσει και να υπογράψει αίτηση και στατιστικό δελτίο.

Οι εγγραφές αφορούν παιδιά που θα παραμείνουν στην Κατασκήνωση σε όλη τη διάρκειά της δηλαδή από 7 έως και 27 Ιουλίου 2008.

Εθελοντές –Σεμινάρια

Μεγάλη προθυμία διαφαίνεται για συμμετοχή στην φετινή κατασκήνωση τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους εθελοντές.

Αυτοί που επικοινώνησαν μαζί μας και δήλωσαν την διαθεσιμότητά τους για τον Ιούλιο είναι αρκετοί ενώ και οι ξένοι εθελοντές υπερκάλυψαν τις διαθέσιμες θέσεις.

Οι πολλοί νέοι εθελοντές που θα είναι μαζί μας φέτος χρειάζονται επιμόρφωση και εμπειρία αφού αρκετά από τα παιδιά θα είναι δύσκολα. Στο τέλος Ιουνίου είναι προγραμματισμένα σεμινάρια εκπαίδευσης με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008, 10.30-11..30 μ.μ. στα Γραφεία

Το προφίλ του εθελοντή στα Χαρούμενα Παιδιά-Νιάτα

Εισηγητής: Πέτρος Καλλίτσης, Καθηγητής, Χημικός

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008, 12.00- 14.00 μ.μ. στα Γραφεία

Κώδικες συμπεριφοράς ανά ώρα του ημερήσιου προγράμματος

Εισηγητές: Μαρία Σπάτουλα, Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια

Πέτρος Καλλίτσης, Καθηγητής Χημικός

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008, 10.30-13.30 μ.μ. στα Γραφεία

Ευαισθητοποίηση στην παιδαγωγική πράξη.

Α΄ μέρος: Παιδική ηλικία – χαρακτηριστικά και αντιμετώπιση

Εισηγήτρια Βάγια Βαλογιάννη, Ψυχολόγος

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008, 14.30-17.30 μ.μ. στα Γραφεία

Ευαισθητοποίηση στην παιδαγωγική πράξη.

Β΄ μέρος: Πολυπολιτισμικότητα και αποδοχή της διαφορετικότητας–

η επιτακτική πρόκληση των καιρών

Εισηγήτρια: Τίνα Λιγδοπούλου, Κοινωνιολόγος

Παιδαγωγικά Προγράμματα

Η προετοιμασία των προγραμμάτων (Χειροτεχνία, Αθλητισμός, Ψυχαγωγία, Όμιλοι) που θα εφαρμοστούν στην κατασκήνωση αλλά και η προμήθεια εξοπλισμού και υλικών που απαιτούνται πρέπει να γίνουν με προσοχή και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Κάθε εθελοντής πρέπει να πάρει μέρος σε μία τουλάχιστον ομάδα εργασίας Ομίλου και να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο κάθε τομέα που είναι:

Σπήλιος Πέτζας: Ζωγραφική, Κηπουρική, Κατασκευές, Ψυχαγωγία
Γιώργος Πυρουνάκης:
Καραγκιόζης, Φωτογραφία, Αστρονομία, Ψυχαγωγία
Τζένη Παπαζιού: Ραδιόφωνο, Χορός, Ψυχαγωγία
Πέπη Βατικιώτη: Κουκλοθέατρο, Παραμύθι
Δημήτρης Αντωνίου: Μουσική, Τραγούδι, Ψυχαγωγία
Μαρία Σπάτουλα: Θέατρο, Ώρα Ομάδων
Πασχάλης Ποδάρας: Αγιογραφία, Ψυχαγωγία

Ειρήνη Νούσα, Κατερίνα Μαρινάκη: Χειροτεχνία

Πέτρος Καλλίτσης, Φίλιππος Λεωνίδας: Αθλητισμός

Τεχνικά έργα

Τα έργα για την κατασκευή WC και βρυσών για τα μικρά παιδιά και την επισκευή των δαπέδων των σκηνών των παιδιών προχωρούν με καλούς ρυθμούς. Το ίδιο συμβαίνει και με την εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων που έχει αναλάβει οικονομικά και τεχνικά ο Κώστας Αλεξανδρίδης.

Συνεχίζεται επίσης η δενδροφύτευση με καρυδιές και βελανιδιές αλλά και το αραίωμα των πεύκων και πουρναριών και η κοπή των χόρτων ενώ η ανακατασκευή των τραπεζαριών θα γίνει το φθινόπωρο.

Τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου θα γίνονται εξορμήσεις εθελοντών για την προετοιμασία των εγκαταστάσεων και θα χρειαστούν χέρια και διάθεση για βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: