12 Ιαν 2008

Πολυχώρος για το Παιδί, τις Τέχνες και τα Γράμματα

Τα παιδιά αλλά και οι εθελοντές φεύγοντας από την κατασκήνωση έχουν μια απορία που εκφράζεται και σαν παράπονο: Γιατί να πρέπει να περάσουν 11 μήνες για να βρεθούμε πάλι μαζί και να κάνουμε όμορφα πράγματα;

Τα παιδιά της κατασκήνωσης «χάνονται» τον χειμώνα στις συνοικίες της Αθήνας και της Ελευσίνας. Από τα 140 παιδιά που έρχονται στην κατασκήνωση λιγότερα από τα μισά πηγαίνουν στη Φιλική Φωλιά Ελευσίνας. Τι γίνεται λοιπόν με τα άλλα;

Τα προηγούμενα 10 χρόνια προτάθηκαν και υλοποιήθηκαν αποσπασματικά, με μεγάλη όμως συμμετοχή εθελοντών διάφορες δραστηριότητες για παιδιά (1999 σεισμοί, 2003 Λαύριο, Μήλος, Αμοργός, Χωριά SOS, κλπ).

Μια παλιά ιδέα, που με πολλές παραλλαγές, εξακολουθεί να μας απασχολεί, είναι η δημιουργία ενός Πολυχώρου για το Παιδί, τις Τέχνες και τα Γράμματα με δράσεις που θα αφορούν τα παιδιά, τους νέους και τους μεγαλύτερους. Το παιδί, οι νέοι, οι Τέχνες είναι αυτά που κάνουν τα Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα διαφορετικά. Αυτά λοιπόν είναι που θα ήταν ωραίο να υποστηρίξουμε, να διευρύνουμε, να προβάλλουμε και να οργανώσουμε τους χειμώνες.

Για τα παιδιά θα μπορούσαμε να οργανώνουμε τακτικά το πρόγραμμα «Μια μέρα μαζί» με χειροτεχνίες, και Ομίλους. Θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικές δραστηριότητες, κινηματογραφικές προβολές και ψυχαγωγία έχουν έτοιμα προγράμματα και μπορούν εύκολα να οργανωθούν από τους εθελοντές

Στο χώρο θα υπάρχει μόνιμη Έκθεση Εικαστικών με τα έργα Τέχνης που προσφέρουν οι φίλοι Καλλιτέχνες, βιβλιοθήκη με τα βιβλία που προσφέρουν οι συγγραφείς και οι εκδοτικοί οίκοι και Έκθεση φωτογραφίας.

Για τους νέους μπορεί να δημιουργηθεί, πέρα από την θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΠΟΡΟΙ, Κινηματογραφική Λέσχη, Χορευτική Ομάδα κ.α.

Για όλους θα υπάρχουν τα Γραφεία, Internet, διαλέξεις, συζητήσεις, σεμινάρια. Για όλους θα υπάρχουν ώρες της εβδομάδας που θα είναι εκεί για να κάνουν αυτό που περισσότερο τους αρέσει.

Χρειαζόμαστε ένα χώρος 120-150 τ.μ. που θα αγοραστεί, κατά προτίμηση στο κέντρο της Αθήνας σε περιοχή με εύκολη πρόσβαση με τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς. Μια δαπάνη 150.000€ (για την αγορά του) και άλλες 10.000€ για την αναμόρφωσή του είναι ο προϋπολογισμός του έργου. Αν αποτύχουμε να τον αγοράσουμε πρέπει να εξασφαλίσουμε 10.000€ τον χρόνο για να τον ενοικιάσουμε. θα μπορούσε να εξασφαλιστεί δύσκολα και μόνο με τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε για την κουζίνα.

Η δύναμη των Χαρούμενων Παιδιών τα τελευταία χρόνια είναι η ενεργοποίηση πολλών και διαφορετικών ανθρώπων με ειδικές ανά τομέα γνώσεις. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που δημιουργούν για τα παιδιά και τους εαυτούς τους χώρους ποιοτικής δράσης και πρέπει να συνεχίσουμε να τους έχουμε δραστήριους κοντά μας.

3 σχόλια:

Nikos Kallitsis είπε...

Ωραιες και πολλες οι ιδεες! Ηρθε η ωρα να κινητοποιηθουμε και οι νεοτεροι και να βοηθησουμε να γινουν ποι ιδεες πραξη γρηγοροτερα!

Chrissy Pirounaki είπε...

Η νέα δυναμική με ενθoυσιάζει ξανά.

Με απογοητευει όμως κιόλας,
γιατι εμείς οι ίδιοι που πρεσβεύουμε την "αλληλεγγύη για το διαφορετικό" αδυνατούμε να βοηθήσουμε το δικό μας διαφορετικό.

kanella16 είπε...

Δεν είστε μόνοι....Καλώς ήλθατε στη μπλογκοσφαιρα! Ηδη είστε στα λινκ μου εδώ και καιρό, (κι όχι μόνο!) Πάντα στη διαθεσή σας.
Φιλικά
Ευγενία Βογιατζή